3 Inzichten om te leren mediteren.

Hoe zal het zijn om elke dag een moment van innerlijke rust te ervaren?

Mediteren kun je leren, zonder uren lang stil in lotushouding te hoeven zitten. Hieronder 3 inzichten om meditatie te integreren in je dagelijkse leven.

1. Vaste tijd

Zoals ook met eten, sport en werk is het een goed idee om je meditatie momenten te plannen. Dit hoeft niet te betekenen dat je meteen dagelijks een uur moet mediteren. Kies een tijd die voor jou haalbaar is. Dit kan zijn dagelijks de wekker een kwartiertje eerder zetten om de dag rustig te beginnen met mediteren. Maar ook elke zondag voor het slapen gaan kan bijvoorbeeld een keuze zijn. Kies die tijd die voor jou haalbaar is en waar jij je prettig bij voelt. Zo is meditatie geen verplichting maar een ontspannen moment voor jezelf.

2. Ademhaling

Voor meditatie is het belangrijk om op een natuurlijke en rustige manier te ademen. Adem is verbonden met zuurstof en levenskracht en stroomt door je hele lichaam. Alles wat je ziet, ruikt, voelt en hoort komt tot je door te ademen. Daarom is de adem en je gezondheid onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Je ademhaling is een krachtig middel om stress en emoties los te laten en jezelf te ontspannen. Klik hier voor een ontspannen ademmeditatie.

3. Doel en bewustwording

Een van de eerste doelen van meditatie is het tot rust brengen van je denken. Om dat te bereiken helpt het deze vier denkniveaus te onderscheiden.

1. Negatief denken; Woede, angst, verdriet, spijt en onzekerheid.

2. Overtollig denken; Zorgen over dingen die misschien niet eens gebeuren of waarover we geen controle hebben

3. Noodzakelijk denken; Denken over dingen die je nog ‘moet’ doen en niet mag vergeten.

4. Positief denken; Bevordert vrede, harmonie, creativiteit, liefde en geluk

Door te mediteren kun je je bewust worden welke niveaus van denken je hebt. En hierdoor er bewust voor kiezen een bepaald denkpatroon om te zetten naar positief denken.

Succes met mediteren!

#meditatie #mediterenkunjeleren #hoemediteren